Avrupa Komisyonu tarafından, Dijital Ürün Pasaportu (Ditigal Product Passport-DPP) hizmet sağlayıcılarının işleyişine ilişkin kuralları belirleyecek bir yetki tüzüğü kabul edilmesine yönelik bir kamu istişaresi başlatıldığı duyurulmuştur.
DPP, Sürdürülebilir Ürünler için Eko-Tasarım Tüzüğü (ESPR) kapsamında, ürünlerin sürdürülebilirliği, döngüselliği ve yasal uygunluğuna ilişkin bilgilere dijital olarak erişim sağlanması amacıyla geliştirilmekte olup, ilgili sektörel mevzuata bağlı olarak AB pazarına sunulan ürün grupları için aşamalı olarak uygulanacaktır.
18 Şubat 2027 tarihinden itibaren, belirli batarya türleri için DPP kullanımı zorunlu hâle gelecek olup, bu ilk ürün grubuna hazırlık olarak Komisyon, DPP hizmet sağlayıcılarına ilişkin gereklilikleri belirleyen bir yetki tüzüğü üzerinde çalışmaktadır. Bu kapsamda, DPP hizmet sağlayıcılarının, bu hizmeti kendileri sunmamayı tercih eden sorumlu ekonomik operatörler için ilgili verileri saklaması ve işlemesi sözkonusu olacaktır. DPP'yi kendisi barındırmayı seçen operatörler için ise, hizmet sağlayıcılar zorunlu yedek kopyayı saklayacaktır. Bu kapsamda, Komisyon’un bu gerekliliklerin olası etkilerini ve bir sertifikasyon sistemi oluşturmanın uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla bir etki analizi yapması beklenmektedir.
Bahse konu tüzüğe paralel olarak Komisyon, DPP’nin uygulanmasını kolaylaştırmak ve hizmet sağlayıcılar arasında rekabeti ve yeniliği teşvik etmek amacıyla bir standardizasyon talebi başlatmıştır. Bu kapsamda, DPP hizmet sağlayıcılarındaki veriler ve DPP’lerin yönetimi için gerekliliklerin sadeleştirilmesini hedeflemektedir. Bu çerçevede veri işleme, veri değişim protokolleri ve veri formatları; veri saklama, arşivleme ve veri kalıcılığı; veri kimlik doğrulama, güvenilirlik ve bütünlük; DPP yaşam döngüsü yönetimi ve aranabilirliği için uygulama programlama arayüzlerine (API’ler) yönelik gereklilikler üzerinde çalışılması öngörülmektedir.
Bu kapsamda, yetki tüzüğü ile anılan standardizasyon süreciyle belirlenen kuralları tamamlayacak şekilde, DPP hizmet sağlayıcılarına yönelik şu üç başlıkta ön gereklilikler öngörülmektedir:
Bu bağlamda, istişare sürecine ilişkin ayrıntılı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşılması mümkün olup, söz konusu taslak mevzuata 8 Nisan-1 Temmuz 2025 tarihleri arasında görüş verilmesi mümkün olacaktır:
Firmaların oluşturduğu ilanlara bakabilir ve bu ilanlara başvuru yapabilirsiniz.
İş İlanlarını Gör